Lange tijd was plastische chirurgie de enige manier om te verjongen. Maar deze methode heeft veel contra-indicaties en gaat ook gepaard met bepaalde gezondheidsrisico's, daarom kunnen ze niet allemaal worden opgelost met behulp van chirurgische ingrepen.Gelukkig biedt de moderne esthetische geneeskunde veel anti-verouderingsbehandelingen die minder gevaarlijk zijn. Een van de waardige alternatieven voor plastische chirurgie is een laserfacelift.
Wat is het?
Laserlifting is een moderne, niet-chirurgische manier om leeftijdsgebonden huidveranderingen tegen te gaan. Deze techniek is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de huid. Het stimuleert regeneratieve processen (celvernieuwing), verbetert de bloedcirculatie in de gebieden waar laser wordt blootgesteld, wat helpt om rimpels glad te strijken.
Tijdens de procedure wordt natuurlijk collageen actief geproduceerd, wat zorgt voor weefselelasticiteit. Dit is vooral belangrijk voor gebieden met een gevoelige huid, waar verschillende verjongingsmethoden onaanvaardbaar zijn.
Het verschil tussen laserliften en andere methoden van plastische en facelift is dat deze procedure geen operatie omvat. De operatie wordt uitgevoerd met behulp van speciale apparatuur voor lasertherapie. De lichtstraal dringt de huid binnen en werkt in op verzwakte en dode cellen.
Laser facelift kan worden uitgevoerd bij vrouwen en mannen tussen de 18 en 70 jaar. Meestal ontstaat de behoefte aan deze procedure na 30 jaar, wanneer de eerste tekenen van huidveroudering verschijnen.
Meestal schrijven schoonheidsspecialisten laserliftcursussen voor, omdat één sessie niet genoeg is. Het bereiken van het maximale effect is mogelijk 3 maanden na de laatste uitgevoerde procedure. Met de juiste huidverzorging kan het verjongende effect ongeveer drie jaar aanhouden.
Indicaties voor de procedure
Laserlifting helpt bij het oplossen van een groot aantal problemen. De procedure is bedoeld voor patiënten met de volgende problemen:
- slappe huid van de oogleden;
- expressie en ouderdomsrimpels;
- donkere kringen en wallen onder de ogen;
- uitgesproken nasolabiale vouw;
- acnelittekens;
- kleine littekens;
- vergrote poriën;
- ongezonde teint;
- de aanwezigheid van ouderdomsvlekken;
- vasculaire netwerken;
- doorhangende onderkin;
- nekrimpels.
Contra-indicaties
Laserlifting is gecontra-indiceerd in aanwezigheid van de volgende factoren:
- acute ontstekings- en infectieziekten;
- eventuele oncologische ziekten;
- chronische ziekten;
- verschillende bloedziekten;
- zwangerschap en borstvoeding;
- HIV-infectie;
- diabetes mellitus;
- psychische stoornissen;
- ziekten die verband houden met de schildklier;
- epilepsie;
- hepatitis;
- huidziekten van welke aard dan ook;
- slechte bloedstolling.
Soorten huidvernieuwing
Momenteel wordt in de cosmetologiepraktijk laserlifting uitgevoerd met behulp van twee technologieën: ablatief en niet-ablatief. Ze verschillen doordat ze allemaal een ander type laser gebruiken.
Ablatief
Ablative is de meest wijdverspreide laserheftechnologie.De impact van de lichtbundel wordt gericht op de buitenste laag van de epidermis, die constant in contact staat met de omgeving.
Onder invloed van de laser worden de dode huidlagen geleidelijk verdampt. De ablatieve facelift is traumatisch, maar garandeert het resultaat.
Niet-ablatief
Deze techniek omvat een laserstraal die diep in de huid doordringt en de synthese van collageen en elastine stimuleert. De bovenste laag van de huid blijft intact. Deze laserliftmethode helpt de weefseltoon te verbeteren, wat resulteert in een facelift.
In tegenstelling tot ablatieve aanscherping, ook wel "burn" genoemd, wordt de niet-ablatieve techniek als milder beschouwd. De niet-ablatieve tilmethode mag worden gebruikt voor gevoelige huidgebieden - de oogleden en het gebied rond de ogen.
Deze technologie is niet erg populair, omdat veel schoonheidsspecialisten twijfelen aan de effectiviteit ervan.
Voorbereiding op de procedure
Voorafgaand aan de laserliftprocedure is het noodzakelijk om een schoonheidsspecialiste te bezoeken die de algemene toestand van de huid zal beoordelen en een conclusie zal trekken over de doelmatigheid van de operatie.Om het risico op bijwerkingen te verkleinen, moet u de volgende tests doorstaan:
- algemene analyse van bloed en urine;
- röntgenfoto van de borst;
- syfilis-test;
- HIV-test;
- cardiogram van het hart.
De arts moet ook op de hoogte zijn van alle ziekten waaraan de patiënt heeft geleden.
Ongeveer twee weken voor de sessie zijn er eenvoudige regels om te volgen:
- weigeren het badhuis, de sauna en het solarium te bezoeken, en ook niet zonnen in de zon;
- gebruik geen alcoholische dranken;
- drink antivirale middelen in een kuur (alleen zoals voorgeschreven door een schoonheidsspecialist).
Het is niet aan te raden om op de dag van de sessie koffie en energiedrankjes te drinken.
Hoe wordt een facelift uitgevoerd?
De techniek voor het uitvoeren van een laserlift is relatief eenvoudig:
- De patiënt legt een medische muts of verband over zijn hoofd om zijn haar te verwijderen en gaat op de bank liggen.
- Vervolgens bereidt de arts de huid voor: verwijdert de resten van make-up en vettige afscheidingen.
- Vervolgens wordt een verkoelende gel op het gezicht aangebracht. Voor patiënten met een zeer gevoelige huid worden verdovende crèmes gebruikt.
- De procedure is pijnlijk. Om deze reden wordt het vaak uitgevoerd onder lokale of algemene anesthesie.
- Tijdens de sessie moeten de ogen van de patiënt worden beschermd, dus dragen ze een donkere bril. Na het voltooien van de voorbereidende maatregelen, kunt u beginnen met het laserhijsproces.
- De arts laat een speciaal apparaat met een handstuk (manipulatie) over het gezicht van de patiënt lopen, let daarbij vooral op probleemgebieden en werkt deze zorgvuldig uit.
Afhankelijk van de gebruikte procedure wordt verschillende apparatuur gebruikt. Het verschilt in de belichtingstechnologie en de penetratiediepte van de lichtstraal.
Er zijn twee soorten lasers: koud en warm. Voor een facelift kan een kooldioxide-, erbium- of diodelaser worden gebruikt.
- De kooldioxide-laser is de krachtigste. Helpt bij het wegwerken van rimpels en littekens.
- Erbium bestrijdt effectief de eerste tekenen van veroudering. Heeft een mild effect op het huidoppervlak.
- Diepe huidverjonging wordt uitgevoerd door middel van een diodelaser. De lichtstraal kan 5-50 mm naar binnen doordringen.
Ablatieve verjonging wordt uitgevoerd met een kooldioxide-laser. Onder invloed van warmte worden dode cellen geleidelijk verdampt en blijft er uiteindelijk een nieuwe en jonge huid over.
Erbium- en diodelasers worden gebruikt voor niet-ablatieve facelift.De werking van de lichtstraal wordt gericht op de binnenste huidlagen. De productieprocessen van collageen worden geactiveerd in het bindweefsel, wat bijdraagt aan de verstrakking en verjonging van de huid.
Na het einde van de procedure behandelt de schoonheidsspecialiste het gezicht van de patiënt met een antisepticum en brengt vervolgens een verzachtende crème of masker aan.
Voor en na foto's
Verderop op de foto ziet u het resultaat voor en na de ingreep.
Revalidatie
De duur van de revalidatieperiode hangt af van de technologie van de procedure.Hoe intenser de impact, hoe langer het duurt voor het volledige herstel van de huid.
Tijdens revalidatie komen roodheid, zwelling en overgevoeligheid van de huid vaak voor. Dit zijn toelaatbare gevolgen van laserliften en mogen niet alarmerend zijn. Na een paar dagen verdwijnen de symptomen vanzelf.
Na een laserlift heeft de huid zachte verzorging nodig. De patiënt moet de aanbevelingen van de arts strikt opvolgen en zich houden aan de volgende regels:
- bezoek het zwembad, de sauna, het badhuis en het strand gedurende twee tot drie maanden niet;
- zorg ervoor dat u zonnebrandcrème gebruikt als u naar buiten gaat;
- gebruik geen decoratieve cosmetica totdat de huid volledig is hersteld;
- probeer uw gezicht zo min mogelijk met uw handen aan te raken;
- sluit gezichtsmassage uit;
- geef slechte gewoonten op;
- volg een gezond dieet;
- drink veel vloeistof.
Met de juiste zorg en naleving van de instructies van de schoonheidsspecialiste zijn de resultaten van een aanscherping al na zeven dagen zichtbaar. De huid wordt steviger en gezonder, rimpels en littekens verdwijnen. Het ovaal van het gezicht krijgt een gelijkmatige vorm en duidelijke contouren. Veranderingen zijn meestal niet direct na de ingreep zichtbaar.
Complicaties
Laser-facelift wordt beschouwd als een veilige methode voor verjonging. Tijdens de procedure is er geen direct huidcontact met de apparatuur, waardoor de risico's op infectie met verschillende ziekten worden geminimaliseerd. Complicaties kunnen in twee gevallen optreden: onvoldoende professionaliteit van de schoonheidsspecialist en niet-naleving door de patiënt van de zorgregels.
De gevaarlijkste bijwerkingen zijn:
- herpes;
- verhoogde huidpigmentatie;
- whiteheads;
- littekenvorming (in geval van het afscheuren van de gevormde korsten).